Od jakiegoś czasu chodził za mną pomysł, na prosty chleb na drożdżach. Poniższy przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że niemożliwe jest go zepsuć. Za jego podstawę posłużyła mi receptura na ciasto na pizzę z którego korzystam od lat, a pochodzi z bloga http://www.kwestiasmaku.com/. Zmodyfikowałem go wyłącznie o dodatek parmezanu. Wychodzi niesamowicie delikatny i aromatyczny. Osobiście lubię dodawać do niego czarne oliwki. Wtykam je do wyrastającego ciasta w formie jak najgłębiej, bo i tak w czasie pieczenia wypływają na wierzch. Próba dodania ich wcześniej zakończyła się niepowodzeniem, gdyż uniemożliwiły mi wyrobienie ciasta w wystarczającym stopniu. Chlebek doskonale komponuje się z bazyliowym pistou.
Na bochenek serowego chleba z szafki i lodówki wyciągam:
- 2 kubki (~330g) mąki tortowej,
- 25 g drożdży,
- pół szklanki startego parmezanu,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- czubatą łyżeczkę soli,
- szczyptę cukru,
- czarne oliwki,
- prostokątną, wysoką foremkę o wymiarach ~25/10 cm.
Zaczynam od zrobienia zaczynu z drożdży z cukrem w odrobinie ciepłej wody. Następnie mieszam mąkę z parmezanem i solą, zalewam zaczynem, dodaję oliwy i pół szklanki ciepłej wody. Wyrabiam około minuty, dodając ewentualnie więcej wody. Ciasto powinno być dość rzadkie, rzadsze niż na pizzę. Daję ciastu wyrosnąć przez około godzinę. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wykładam foremkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy i wtykam w nie oliwki. Zostawiam jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia i piekę przez 15 - 20 minut. Po tym czasie ciasto jest jeszcze blade, więc smaruję je odrobiną oliwy i podkręcam temperaturę piekarnika do maksimum na jeszcze 5 minut. Po tym Czasie wyciągam gotowy chleb z piekarnika i z formy za wystający papier i studzę.
Zdjęcia: Ewelina (http://dobraprzystan.blogspot.com/)
Wykonanie: Łukasz
Pyszny chlebek, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńte oliwki wyglądają jak guziczki! musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń