wtorek, 29 stycznia 2013

Pappardelle z cielęciną i selerem

Pappardelle to jedna z moich ulubionych form makaronu. Szerokie wstęgi chłoną sos i pięknie prezentują się na talerzu. Jeśli robię makaron samemu, nadaję mu właśnie ten kształt, ale to głównie dlatego, że tak jest najłatwiej...

Zima to ciężki okres jeśli chodzi o ciekawe składniki do potraw. Nie ma już od dawna grzybów, jabłka i gruszki nie są już pod koniec stycznia takie smaczne jak jesienią. Pozostają warzywa korzeniowe, które wiążemy najczęściej ze standardowymi surówkami i zupami. Z poprzedniego przepisu, na "cielęcinę w skorupce" pozostały mi zewnętrzne części polędwicy. Delikatne mięso doskonale komponuje się ze smakiem  białych warzyw, wiec julienne z selera powinno nadać się jako dodatek. Żeby nieco ożywić sos śmietanowy, dodałem połówki pomidorków koktajlowych, które są dostępne cały rok, ale wydaje mi się, że nie są w nim konieczne.

Na 2-3 porcje:
- ok. 180g. polędwiczki cielęcej pokrojonej w cienkie plastry,
- pół małego selera pokrojonego julienne,
- 150 ml. śmietanki 12%,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła i oleju roślinnego,
- kieliszek białego wina (opcjonalnie),
- makaron pappardelle,
- garść posiekanego lubczyku lub pietruszki,
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki,
- sól, czarny pieprz, starty parmezan.

Cebulę i czosnek siekam bardzo drobno. Na patelni, na małym ogniu rozpuszczam masło z olejem. Szklę cebulę, czosnek, seler i pomidorki. Zwiększam ogień, zalewam warzywa winem i odparowuję. Następnie dodaję nieco wody i śmietankę i duszę przez kilkanaście minut. W tym czasie gotuję makaron al'dente. Pod koniec gotowania makaronu dorzucam do sosu kawałki mięsa. Po minucie dorzucam ugotowany makaron i mieszam wszystko na patelni. Doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem/pietruszką i podaję z parmezanem. Smacznego!



Zdjęcia: Ewelina (http://dobraprzystan.blogspot.com/)
Wykonanie: Łukasz

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, idealnie nadaję się do konkursu u mnie na blogu. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń